Facebook

MANGALICA

Plemeno Mangalica patrí medzi najstaršie v Európe. Prvé záznamy sa datujú od roku 1830. Údajne počas Srbsko – Uhorskej ríše priniesol srbský princ niekoľko polodivých bravov zo Sumadije, ktoré skrížili s ošípanými Bakony a Fatima. Plemeno sa vyznačuje dlhou vlnitou srsťou. Vzniknuté plemeno „ kučeravé vlasy“ vraj bolo pôvodne určené výhradne pre Habsburský cisársky dvor. Názov plemena Mangalica vytvoril Vuk Stefanovič Karadžič. Vďaka svojej jedinečnej chuti sa stala veľmi obľúbenou už v 19. storočí. Plemeno bolo oficiálne uznané v roku 1927.


Mangalica patrí medzi najväčšie plemená z ošípaných. Ich tuk tvorí až 65% z ich úžitkovej hmotnosti v porovnaní s ostatnými plemenami, kde tuk nepresahuje 50%.
Mäso mangalice je červenkasté s krémovo bielym mramorovaním. Je bohaté na omega- 3 a omega-6 mastné kyseliny. Tuk z Mangalice je zdravší ako tuk z bielych ošípaných. V súvislosti s vyšším množstvom nenasýtených mastných kyselín sa tuk topí pri nižšej teplote v porovnaní s ostatnými tukmi z iných plemien. Tieto prednosti využívajú najlepší kuchári na svete pri príprave kulinárskych pochúťok.


Mäso z Mangalice má vysokú nutričnú hodnotu. Má vysoký obsah kvalitných bielkovín, ktoré sú ľahko stráviteľné. Obsahuje vitamín B, železo aj zinok, ktoré sú nevyhnutné pre náš organizmus. Mäso je ľahko stráviteľné, preto sa odporúča pre zdravé a vyvážené stravovanie. Obsahuje aj mononenasýtené kyseliny, ktoré pomáhajú obnoviť a regulovať cholesterol.

mangalica01
mangalica02
mangalica03
mangalica04
mangalica05
+421 918 953 309

+421 918 953 309

info@mikosfarm.sk

info@mikosfarm.sk

Okoč – Opatovský Sokolec, Dlhá ulica 132

Okoč – Opatovský Sokolec, Dlhá ulica 132

© 2018 MIKOSFARM. Všetky práva vyhradené. Tvorba a design: CreativeIdentity