Facebook

A MANGALICA

Európa egyik legősibb sertésfajtája. Az első feljegyzések a Mangalicáról 1830-ig nyúlnak vissza. Állítólag az Osztrák-Magyar Birodalom idején  egy szerb herceg ajándékozott pár sertést a sumadiknak akik ezeket a Bakonyi és szalontai sertésekkel kereztezték. így jött létre a  „göndör szőrű sertés”, amely eleinte kizárólag a Habsbourg császári ház számára volt fenntartva, ám különleges ízének köszönhetően olyan népszerűségre tett szert, hogy a XIX. század végére Európa egyik legjelentősebb fajtája lett. A fajtát hivatalosan  1927-ben ismerték el.
A Mangalica az egyik legnagyobb méretű sertés. Zsírját átlagosan 65% -adja, a sovány hús a állat mindössze 35% -át teszi ki; összehasonlításként más fajtáknál a zsír nem haladja meg az 50%-ot.
A mangalica húsa vöröses, krémes, fehér zsírfolt átszövéssel. Omega-3 és 6 zsírsavakban (többszörösen telítetlen zsírsavakban) gazdag. Ebből kifolyólag egészségesebb, mint a hagyományos gazdálkodásban használt fehér sertésfajták zsírja, és ráadásul a szív egészségére is jó hatással van.  A nagy mennyiségű telítetlen zsírsav miatt, zsírja a többi sertészsírokhoz képest alacsonyabb hőmérsékleten olvad, és ezt a világ legjobb szakácsai az érzékszerveket csábító erényeként ismerik el az ételkülönlegességeknél.
Sonkája számos tápértékkel bír. Magas minőségű fehérjében gazdag, mely könnyen emészthető. Ezen kívül tartalmaz még:
- Nagy mennyiségű B-vitamint.
- Vasat és cinket, melyek esszenciálisak szervezetünk számára.
- Mivel kiválóan emészthető, ezért ajánlott mint az egészséges és kiegyensúlyozott étrend részeként.
- A benne található mono-telítetlen savak segítik a koleszterinszint helyreállítását és szabályozását.
mangalica01
mangalica02
mangalica03
mangalica04
mangalica05
+421 918 953 309

+421 918 953 309

info@mikosfarm.sk

info@mikosfarm.sk

Okoč – Opatovský Sokolec, Dlhá ulica 132

Okoč – Opatovský Sokolec, Dlhá ulica 132

© 2018 MIKOSFARM. Všetky práva vyhradené. Tvorba a design: CreativeIdentity